Hierbij een informatief stuk, alsmede links , over de aanschaf van een pup op een verantwoorde manier. Met dank aan Marjan Torie en Esther vw

Esther Vw en Marjan Torie hebben besloten een stuk over de aanschaf van een pup te schrijven.

Waar kun je op letten bij de aanschaf van een shar-pei pup?

Geen tijd om uitvoerig te lezen?

Samengevat in het kort:

• Vraag om de (voor)ouders, de stambomen etc.
• Vraag om alle medische testen (onder ogen!)
• Ga langs als er geen pups zijn
• Kijk hoe de dieren gehuisvest zijn, vraag of je alle aanwezige honden mag zien
• Indien mogelijk beide ouders zien (in ieder geval ook de papieren)
• Contracten en garantie zaken vragen, waar mag je op rekenen?
• Ga nooit af op (mode) kleurtjes; een pup waarvan ouders alle relevante testen zoals hierboven beschreven, heeft gehad, heeft een grotere kans op      een gezond leven.
• Maak niet de denkfout dat een stamboom geen meerwaarde heeft als je toch niet wilt showen of fokken in de toekomst.
• Goede showresultaten van fokkers, geven niet zomaar garantie op gezonde pups als relevante onderzoeksresultaten niet voor handen zijn.

Wat is een goede fokker?

Deze vraag komt regelmatig  voorbij en er is geen eenduidig antwoord op. Iedereen ervaart dit anders en het is meestal gebaseerd op eigen ervaringen, maar ook op de eisen die je zelf wilt stellen.
Wil je per se een puppy (liefst blauw of isabel?) en is verder alles best? Dan hoef je niet verder te lezen.
Wil je een pup die goed gesocialiseerd is? Of een pup die hopelijk gezond oud kan worden? Vind je het ook belangrijk dat de ouderdieren goed verzorgd zijn? Dan kun je bij het zoeken naar een pup vragen stellen die je zullen helpen om je pup bij een goede fokker te kopen.

Een fokker die vragen lastig vindt en geen informatie kan/wil geven is simpelweg geen goede fokker. Voorbeelden: “stambomen zeggen niks” (die vlieger gaat niet meer op, zie hieronder) of “ook al zijn de ouderdieren onderzocht, dat zegt niks over de gezondheid van een pup” (toch wel..). “Ik hou van mijn dieren” zegt ook niks, want honden worden soms met liefde ernstig mishandeld.

Er zijn een aantal zaken waar je vooraf over na kunt denken:

Wil ik een pup met een stamboom?
Een rashond heeft een stamboom. Daar staan de ouders en voorouders op vermeld. Tegenwoordig is dit redelijk betrouwbaar, er wordt namelijk een DNA onderzoek gedaan om bedrog te voorkomen.
Op de stamboom kun je zien welke officiële gezondheidsonderzoeken er bij de voorouders zijn gedaan, de resultaten van groot- en overgrootouders zijn direct te lezen op de stamboom. Van de ouders niet, want de stamboom is afgegeven bij geboorte. Dus van de ouders kun je de verslagen van de onderzoeken opvragen als je bij een fokker langs gaat. Bij een goede fokker is dit een betrouwbare bron van informatie en liggen ze vaak klaar om te laten zien. Want een goede fokker is trots op wat er is bereikt en wat er is gedaan. Vaak staat die informatie dan ook op de website van het kennel (maar check de formulieren, ieder kan plaatjes maken op een website).
Veel mensen denken dat ze alleen een stamboom nodig hebben als ze naar shows willen met hun hond of een nestje willen fokken. Als je gewoon een huishondje zoekt kan een stamboom dus ook van waarde zijn, want die stamboom maakt onderzoek naar de gezondheid mogelijk. Als dat niet is gebeurd heeft een stamboom geen meerwaarde.

Wil je een pup met een stamboom? Vraag dan naar de registratieformulieren bij de fokker. Een dekking moet al voor de geboorte zijn gemeld en de geboorte moet binnen tien dagen gemeld worden. Vraag naar het NHSB-nummer van de moeder. Je kunt dan bij de Raad van Beheer nagaan of het nest is gemeld, alleen dan zullen er stambomen afgegeven kunnen worden.
Als een fokker de regels van de wet Dierenwelzijn overtreedt worden er geen stambomen afgegeven. Zo laten sommige onverantwoorde fokkers hun teefje iedere loopsheid dekken. Dit is zeer belastend voor een teef, die geen tijd heeft weer te herstellen na het vorige nest. De wet verbiedt dat, maar dat weerhoudt sommige fokkers niet van deze wanpraktijken.

De prijs van een pup lijkt samen te hangen met het hebben van een stamboom. Maar dat is relatief. Een fokker die aan de simpele regels van de Raad van Beheer voldoet, kan gewoon voor een kleine honderd euro per pup een stamboom krijgen.
Uit een praktijkgeval is bekend dat een malafide fokker pups met stamboom en garantie verkoopt (de prijs is dan €700 hoger) of zonder stamboom en met 1 week garantie.
Garantie heeft niets met de stamboom te maken. Fokkers die zulke verkooppraatjes hebben willen maar één ding: hun pups zo snel mogelijk verkopen, liefst met zo min mogelijk gedoe achteraf.

Het verschil in de prijs van pups is alleen te rechtvaardigen vanuit de investering die een fokker doet om de gezondheid van zijn fokdieren te onderzoeken.
Welke onderzoeken kan een fokker laten doen bij een Shar Pei en zijn relevant voor de gezondheid van pups?
• heupdysplasie (HD) Rontgenfoto’s beoordeeld door de Hirschfeldstichting.
• elleboogdysplasie (ED) Rontgenfoto’s beoordeeld door de Hirschfeldstichting.
• DNA onderzoek naar factoren die bij FSF een rol spelen:
o SPAID test SLU Sweden
o TIHO Hannover
o LABOKlin SPAID test
• Oogonderzoek in Engeland (is vrij nieuw, maar een aantal goede fokkers hebben hun honden al laten testen en Nederlandse fokkers kunnen ook dit onderzoek gewoon laten doen door een bloedmonster op te sturen ): POAG/PLL (primary open angle glaucoma/primary lens luxation). Dit is een relatief ernstige oogaandoening waarbij lijders respectievelijk een verminderd zicht ervaren of zelfs te maken krijgen met ernstige pijnklachten en blindheid. Met dit onderzoek kunnen echt lijders worden voorkomen door een goede combinatie van ouderdieren te kiezen.

Vanuit dit overzicht komt de gedachte op: als je echt een gezonde hond wilt hebben, waarom zou je dan niet verder kijken dan alleen in Nederland?
Op deze facebookpagina  vind je veel informatie van en over fokkers die heel betrokken zijn bij de gezondheid van het ras: https://www.facebook.com/groups/spaidtestedsharpei/?ref=bookmarks

Vind ik het belangrijk dat mijn pup goed gesocialiseerd is?
Pups zijn altijd lief, maar als je later veel plezier van een sociale hond wilt hebben dan is het heel erg belangrijk dat een pup de eerste zestien weken veel ervaring op doet in contact met mensen en andere dieren. Een pup die de eerste acht weken bij een fokker alleen maar in een hokje zit met andere pups heeft een forse handicap te pakken en zal een grote kans hebben om niet op te kunnen groeien tot een evenwichtige hond, ondanks alle inspanningen van de nieuwe eigenaar tussen acht en zestien weken.
Een pup moet in die acht weken buiten kunnen spelen, de andere volwassen honden kunnen ontmoeten én bezoekers/puppykopers ontmoeten.
Een pup die alleen wordt binnen gebracht, zonder broertjes of zusjes (“tja, je hebt geluk, dit is de laatste”), moet je echt aan het twijfelen brengen. Is er geen moederhond? Houd er dan rekening mee dat je een geïmporteerd pupje uit het Oostblok op je schoot hebt. Die zijn vaak na een paar dagen ernstig ziek en getraumatiseerd. Maar dat zie je nu nog net niet…
Vraag om de puppyruimte te mogen zien. Die moet daglicht hebben, schoon zijn, met vers water.

Er zijn dus veel zaken waar je op kunt letten!
Je geeft veel geld uit aan een levend wezen dat lang deel zal uitmaken van je leven en als je niet goed op let je heel veel extra geld bij de dierenarts kan gaan kosten. Dus wat weerhoud je ervan om zorgvuldig zaken na te vragen?
Ben je bang dat je dan geen pupje krijgt? Daar speculeert die malafide fokker op!
Heb je liever een pup met problemen van een malafide kennel dan geen pup? Bedenk dat van te voren!

De goede fokkers geven er momenteel de brui aan omdat er zo veel zieke honden worden gefokt. En dat gebeurt omdat die pups grif worden verkocht. En uiteindelijk legt ons geliefd ras het loodje… Vraag je af of je dit in stand wilt houden als je bij een malafide fokker een puppy koopt. En denk vooral niet dat je dit hondje redt, dat is een groot misverstand. Zo hebben veel broodfokkerijen het voor elkaar, door deze misplaatste gedachte! Na jouw pup volgen er juist dan nog veel meer in dezelfde omstandigheden.

Als een fokker investeert in de gezondheid van zijn dieren, de onderzoeken doet die hierboven al werden genoemd, de rustperiode en aantal nesten per teef in acht neemt heb je al wat antwoorden op de vraag wat een goede fokker is.

Het gaat niet om een mooie website, prachtige showresultaten, zelfs niet alleen om de stamboom. Ondanks alle onderzoeken vooraf, kan er ook bij een verantwoordelijk fokker een hondje geboren worden met mankementen. Het blijven levende wezens tenslotte. Het is dan belangrijk dat je gesteund wordt en advies krijgt van je fokker. Het is ontzettend triest om het gevoel te hebben dat je er met je zieke hondje alleen voor staat. Erkenning en informatie van je fokker is dan heel belangrijk.

Ga niet af op jubelverhalen van anderen. In veel gevallen wordt een hondje pas later ziek. Ga af op meetbare resultaten. Onderzoeken, eigen ondervinding ter plaatse en gezond verstand. Kies op basis van deze zaken de puppy die je het meeste aanspreekt. Niet op basis van kleur etc. Dit kan beter slechts een bijzaak zijn, fokken op een verantwoorde manier, moet op de eerste plek komen.

En tot slot: dit is een website met goede raad over het zoeken van een goede fokker in het algemeen:
https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Shar-pei Honden

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account